Biserica iarna,Ortodox,Trasura cu cai, winter

Biserica,iarna,Credinta ortodox Crestin, gif ,winter,pictura




Craciun miscatoare ,Trasura cu cai
O trăsură este un vehicul cu două sau patru roți și suspensie, folosită la transportul de persoane, cu tracțiune animală (în general cu cai). O trăsură poate avea una sau două osii, o caroserie închisă sau un acoperiș pliabil.
Tipuri
Birjă: Trăsură de piață (droșcă) special amenajată pentru transportul pasagerilor în oraș, cu tracțiune animală (1-2 cai) (din rus. Birža). În Viena acest mijloc de transport (folosit și în prezent pentru turiști) se numește Fiaker.
Căruța este un vehicul de forma carului dar mai mic și mai ușor decăt acesta (în general), tras mai ales de cai (unul sau doi). Acest model mai mic și mai ușor este caracteristic zonei de deal și munte, dar în zonele de șes există forme (modele) de căruțe pentru transporturi de produse cu volum mare și densitate mică (furaje, cereale, lemne,etc) cu denumiri specifice: ștraf, furgon, care au platforme cu dimensiuni de 3-4 m lungime și 2-3 m lățime, trase de cai de tracțiune. În general elementele de rulare (roți, osii) sunt mai finuțe decât la car, iar diametrul roților este mai mare. O categorie aparte de căruțe (care circulau și în zona Bărăștiului) sunt căruțele moților cu coviltir din pânză de cânepă ceruită și cu leasă pentru furaje (fân, paie de cucuruz,etc.) la spate, și cu roți foarte mari.

Comenteaza cu facebook