Peisaj cum să faci o poză reuşită,perle

Peisaj animat

Peisaj animat
Perle se risipesc in mainile albastre.
perle maini

Cum obţii fotografii de peisaj spectaculoase, care îţi taie răsuflarea? Cum faci ca atunci când dai peste spectacole incredibile ale naturii să le poţi surprinde în imagini pe măsură şi nu să te trezeşti cu fotografii banale şi şterse gen IOLA (io la mare, io la munte)?

Îţi oferim un ghid cu 10 paşi recomandaţi pentru a obţine fotografii de peisaj reuşite. Vei vedea că e mult mai uşor decât crezi. Pentru a face o fotografie de peisaj bună trebuie să ţii cont de lumină, compoziţie, profunzime de câmp, geometrie şi alte câteva elemente.

1. Câmp de profunzime mare!
La o fotografie de peisaj este important să ai o zona de profunzime cât mai mare pentru a surprinde întreaga scenă. Pentru asta închide diafragma la maxim, respectiv selectează o valoare F cât mai mare.
Nu uita însă că o valoare mică a diafragmei înseamnă mai puţină lumină, ceea ce trebuie compensat fie prin creşterea ISO-ului, fie crescând timpul de expunere.
Când foloseşti însă o expunere lungă, s-ar putea ca unele imagini să iasă tremurate. Eviţi fotografiile mişcate folosind trepiedul atunci când fotografiezi cu expunere lungă.


2. Alege filtrele foto potrivite!
Unele filtre sunt absolut necesare pentru a face poze de peisaj bune. Nu toate filtrele pot fi simulate în Photoshop sau în Lightroom!
a. Filtre de polarizare
Ca să adaugi contrast şi să creşti intensitatea culorilor foloseşte filtrele de polarizare, esenţiale în fotografia de peisaj.
Un filtru de polarizare poate reduce reflexiile apei și ale sticlei şi poate fi folosit pentru a întuneca cerul, a scoate norii în evidenţă și chiar pentru a reduce ceaţa. Drept rezultat, peisajul va părea mult mai viu şi mai intens.
Efect filtru polarizare
Efect Filtru Polarizare, de Darwin Wigget
b. Filtre neutre pentru fotografia de peisaj
În zilele însorite, cu multă lumină, este practic imposibil să obţinem timpi de expunere mai lungi de 1-2 secunde. Dacă vom dori sa creştem această valoare spre 30 de secunde pentru a obţine efecte spectaculoase e nevoie de un filtru neutru. Acesta nu afectează culorile, singurul lui rol e să “taie” lumina şi astfel să obţinem o expunere lungă.
Pentru a fotografia cascade şi a obţine un aspect ceţos, e nevoie ca aparatul foto să fie montat pe un trepied și timpul de expunere să fie foarte lung (de ordinul zecilor de secunde). Prin urmare va pătrunde foarte multă lumină, care nu va putea fi redusă suficient nici prin scăderea ISO, nici prin inchiderea diafragmei. În această situaţie sunt necesare filtrele de densitate neutră care reduc cantitatea de lumină care intră prin obiectivul aparatului foto, permiţând astfel să fie crescut timpul de expunere.


3. Găseşte unghiul potrivit!
Fii atent să balansezi diferitele elemente într-o fotografie de peisaj. Nu vrei să înghesui toate elementele în partea stângă a imaginii de exemplu. Echilibrul vizual şi compoziţia sunt vitale în fotografia de peisaj!
Când vezi o imagine interesantă, gândeşte-te care ar fi unghiul cel mai potrivit. Joacă-te cu liniile şi geometria peisajului pentru a fi sigur că nu obţii imagini convenţionale!



4. Include anumite elemente în prim plan!
Găseşte puncte de interes, care să atragă atenţia şi include-le in compozitie. În felul acesta vei complementa peisajul.
Nu uita deci de importanţa elementelor din prim-plan la fotografiile în natură.

5. Joacă-te cu lumina în fotografie!
Lumina este poate elementul cel mai important în fotografiile de peisaj, deoarece ea modelează întregul cadru. Calitatea şi intensitatea luminii variază în funcţie de poziţia soarelui, deci implicit de momentul zilei.

Care e deci cea mai bună lumină pentru a fotografia peisaje?
“Ora de aur” în fotografie reprezintă acele câteva zeci de minute după rasărit şi câteva zeci de minute înainte de apus, când soarele este aproape de linia orizontului. Atunci lumina este moale (mai difuză) şi mai caldă în nuanţe. În preajma răsăritului şi a apusului, imaginile vor fi mult mai spectaculoase.

6. Geometrie
Orice linie în fotografia de peisaj -un drum, un râu, creează structură şi aduce formă în imagine. Liniile ghidează privirea şi oferă profunzime de câmp. Foloseşte-te de orice râu, şosea, drum drept sau şerpuit pentru a crea o linie directoare.
 
7. Atenţie la cer!
Cerul este esenţial în fotografia de peisaj. Creşte intensitatea cerului folosind filtre de polarizare care dau mai mult contrast si culoare. Atenţie de asemenea la încadrarea cerului!

8. Include oameni în imagini pentru a sublinia proporţiile
Munţii, văile, cascadele, pe scurt elementele naturale dintr-o fotografie de peisaj, pot să pară mai spectaculoase dacă incluzi oameni pentru a scoate în evidenţă proporţiile. Asigură-te că aceştia nu sunt plasaţi în centrul fotografiei.

9. Fotografiază Panorame
Fotografiază în modul panoramă pentru a captura întreaga scenă din faţa ta. Fotografia de peisaj va fi cu siguranţă mai impresionantă!

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Panorama
Vara în Făgăraş, de Mihai Drăgăşanu
10. Furtuni, vânt, ceaţă- atuurile tale!
Cele mai spectaculoase fotografii de peisaj se obţin în condiţii meteo spectaculoase. Furtunile, vântul, ceaţa, soarele strălucind printre nori, curcubeele, apusurile, răsăriturile vor asigura imagini mai puternice decât ar putea un cer albastru senin.


Comenteaza cu facebook